Aquest vídeo forma part de l’exposició ERNEST COSTA, NOTARI DEL TERRITORI, que es presenta al Museu Darder de Banyoles. Enguany l’Ernest reb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria. Un reconeixement ben merescut.L’Ernest és una personalitat que ha promogut durant la seva llarga trajectòria vital la cultura, l’art, el coneixement del mon natural i rural, i moltes altres disciplines. Sens dubte, un reconeixement a un savi de la vida més que merescut.

L’Ernest Costa va néixer a Bescanó i viu a Fontcoberta. És un dels millors coneixedors dels Països Catalans i la seva gent. Trepitja a fons aquests territoris per fer-hi fotografies i recollir dades. D’aquí en poden sortir articles, publicats sovint a revistes i llibres de prestigi, amb una persistent vocació, dedicació i curiositat. Sobretot, ha aconseguit enraonar a fons amb centenars i milers de persones. Moltes d’elles anònimes, si bé és on hi ha sabut copsar històries familiars, variants lingüístiques d’arreu, coneixements de feines aperduades o actuals, sobre quins són i on hi ha arbres monumentals, usos i utilitats de les plantes, topònims, pous de gel, de glaç, de calç i d’altres. En realitat, sembla que li agrada tot, i s’entusiasma sovint en descobrir novetats o detalls de moltes temàtiques interessants. Les seves llibretes continuen encara omplint-se de dades minucioses, com per exemple de quan les plantes broten i posen fulles, floreixen o minven.

Amb una mirada als seus llibres i a algunes de les revistes i articles diversos on hi ha col·laborat, es completa una mostra de la insòlita dedicació, pertinaç i acurada. Som molts els lectors i oients que ens hi hem pogut delectar, entusiasmant-nos-hi sovint. Per això, el que volem en definitiva, és fer un reconeixement més a l’Ernest Costa i desitjar-li que segueixi treballant amb el mateix delit de com ho ha fet fins ara, i que siguin moltes les persones que coneguin la seva feina tan meritòria. La diversitat d’aportacions que ha fet en general i a l’abast dels investigadors o bé només curiosos, es mereixen, sens dubte, aquesta i d’altres accions.